Tips på saker du kan göra för att minska ditt kapitalbehov

10jan2018

Oavsett om ditt företag är nystartat eller om du hållit på ett tag så kan det finnas anledning att titta på flera sätt att minska ditt kapitalbehov och dina kostnader.

Titta noggrant igenom dina kostnader och se om du kan ändra eller minska på något.

  • Bank. Ställ dem emot varandra för att se om du kan få ner dina räntekostnader på dina befintliga lån eller krediter. Om du lägger även dina privata lån på samma bank så brukar du få bättre villkor. Titta speciellt på räntekostnader på din checkkredit där du kan tjäna in kostnader genom att låta bankerna slåss om att få bli din bank.
  • Leverantörer. Har du haft samma leverantör länge utan att titta på andra leverantörers priser, då kan det vara läge att ställa två leverantörer emot varandra. Tala om för leverantörerna att du jämför. Det brukar vara ett effektivt sätt att få ner priserna. Har du haft företaget ett tag så kanske du kan förhandla fram mängdrabatter eller trogen kund rabatter. Det är bra att jämföra med jämna mellanrum så håller du leverantörerna på tårna.
  • Hyra. Behöver du så stor lokal som du har? Behöver lokalen ligga på den attraktiva adressen som den gör? Trivs du i lokalen? I så fall finns ingen anledning att byta men kanske att göra ett försök till att förhandla med hyresvärden. Det är värt ett försök i alla fall. Om du trivs men sitter i lite för stor lokal kan du kanske höra med hyresvärden ifall du kan få hyra ut en del av lokalen till någon annan företagare för att minska din kostnad.
  • Titta över dina försäkringar. Det kan skilja ganska mycket emellan olika försäkringsbolag, speciellt på bilförsäkringar. Gör en jämförelse mellan olika bolag och låt försäkringsbolaget veta att du titta på andra försäkringsbolag. Det finns mycket pengar att tjäna på just bilförsäkringar som ju är en återkommande kostnad för ditt bolag.
  • Om du funderar på att köpa en bil på företaget kan du även titta på olika leasingförslag. Ifall du väljer leasing slipper du binda kapital i bolaget och du kan lätt göra en budget där du vet hur mycket du betalar för bilen varje månad. Många banker har egna leasingföretag, hör med din egna bank först. I vissa avtal kan du baka in första förhöjda hyran i leasingavgiften varför du inte behöver göra av med ditt kapital i starten.

postimg1