Några tips inför sommaren

21maj2018

Vi vill gärna kalla det här sommartips för att påminna oss om att sommaren faktiskt närmar sig med stormsteg. Fakta visar att de flesta egna företagare inte kan ta semester, många anger att de inte har råd och vissa är rädda att förlora sina kunder om de tar semester.

Ett tips är att faktiskt utnyttja att dina kunder oftast har semester i juli, därför är försäljningsförlusten minst under juli, passa därför på att vara ledig i juli om du har möjlighet.

Kan du jobba via mobil och dator så kan du kanske lägga upp det så, att du vissa dagar i veckan, jobbar mobilt några timmar om dagen för att sedan vara helt ledig andra dagar. Då minimerar du stressen över att missa något och ändå kunna vila huvudet och vara lite ledig.

Ställ in autosvar på mobilen och mailen, så att dina kunder vet att du är delvis ledig, men att du återkommer en annan dag under veckan.

Som egenföretagare och kanske ensam i bolaget så kan det vara svårt att planera, man vet kanske inte hur framtiden ser ut månad för månad vad gäller inkomster.

Därför kan det vara en bra idé att när man väl fått sitt företag att gå runt, att försöka lägga undan t.e.x 3.000 kronor varje månad inför en eventuell semester. Gör du det hela året så har du 36.000 kr sparat till en semester.

Det är alltid lättare att spara en mindre summa varje månad än att ta ut allt på en gång.

Några tips på avdrag:

Tänk på att om du reser och träffar kunder en del av semestern, eller konfererar, då är resan avdragsgill. Du måste dock ha arbetat minst 6 timmar om dagen och det får högst vara en konferensfri dag för att det ska vara giltigt för avdrag.

Funderar du på att börja motionera i sommar? Friskvård är avdragsgillt om det gäller enklare motion och möjligheten, ges till alla anställda. Företaget kan betala tävling och träning i sporter som fotboll och bowling. Dock inte sporter som kräver dyra anläggningar eller redskap som ridning, golf och segling.

Visste du att om du  fyller 50 eller 60 år så kan du få en gåva att ditt företag utan förmånsbeskattning? Detta till ett sammanlagt värde av 15.000 kronor. Det får inte vara pengar eller presentkort och får bara tas ut vid en födelsedag. Det här gäller även om företaget bara har en anställd, och det är du. Så grattis till alla er som fyller jämt!

Firar ditt företag jubileum? Har ni funnits i 25, 50, 75 eller 100 år? Då kan företaget få ge en jubileumsgåva för 1.350 kr (inkl moms) skattefritt.

Vi ser fram emot sommaren!